zacięłam się logarytmy
adrianna: mam równanie z logarytmami i nie pamietam czy moge to tak spokojnie opuscic..
wszystkie maja podstawe 3
2log(x+2) − logx = log9 doszlam do tego i teraz moge przejsc juz
2(x+2) − x = 9
21 sty 22:05
justka:
tak nie możesz zrobić
21 sty 22:08
adrianna: a jak nalezy to zrobic?
poczatkowe rownanie
to
log3 (x+2) − log9 x = 1
21 sty 22:11
adrianna: zamieniam podstawe logarytmu
i wychodzi log3 (x+2) + 1/2 log3 x =1
21 sty 22:12
adrianna: proszę o pomoc w dalszym rozwiązaniu
21 sty 22:15
Eta:
po pierwsze : założenia!
x+2 >0 i x>0 => x >−2 i x >0 to
x >0
k*log
ab= log
ab
k
i log
ab −log
ac = log
a(b/c)
log
39= 2
(x+2)
2 = 9x
teraz rozwiąż to równanie , pamiętaj o założeniu!
21 sty 22:15
adrianna: dziękuję

zalozenia zrobilam wczesniej pomyslalam ze to oczywiste
21 sty 22:19
adrianna: a w przypadku kiedy jest logx=logy mozna opuscic log i zostawic x=y przy jakiejkolwiek
podstaiwe
21 sty 22:22
Eta:
To w końcu jakie jest to pierwotne równanie ?
bo za każdym razem podajesz inne .
To jest bardzo ważne , jeżeli oczekujesz poprawnego rozwiązania
21 sty 22:23
Eta:
tak

musisz doprowadzić do postaci log
ab = log
ac
napisz jakie jest tak naprawdę to równanie , to wtedy Ci pomogę
21 sty 22:25
adrianna: poczatkowe rownanie to log3 (x+2) − log9 x = 1 tak jak napisalam pozniej

i sama
przeksztalcalam, wydaje mi sie ze to rozwiazanie ktore podalas jest dobre
21 sty 22:36
adrianna: hmm

zrobilam i wychodzi x=5
21 sty 22:56
adrianna: a nie, przepraszam bardzo za zamieszanie

wychodzi rownanie kwadratow ktorego juz mi sie nie
chcialo rozwiazywac bo to elementarz

a to 5 to wychodzilo jak zlym sposobem robilam..
21 sty 22:59
g: ΩΩΩΩΩΩΩ
18 paź 11:30