Punkty A=(-3,-2) i C=(5,2)....
bob: Punkty A=(−3,−2) i C=(5,2) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD, którego bok ma długość
5. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków rombu.
20 sty 13:03
ula: AB=BC=CD=DA=5
wzór na odległość punktu od punktu
AB=√(xB−xA)2+(yB−yA)2=5
BC=√(xC−xB)2+(yC−yB)2=5
zrób z tego uklad równan
{(xB+3)2+(yB+2)2=25
{(5−xB)2+(2−yB)2=25
wymnóż, odejmij od siebie tak żeby zlikwidować xB2 i yB2
wyjdzie ci
16xB+8yB=16
yB=2−2xB
podstaw do któregoś równania i oblicz xB i yB
wyjdą ci dwie pary wyników
są to dwa szukane wierzchołki
20 sty 14:53
bob: skad sie wzięło: YB=2−XB ?
20 sty 22:01
bob: skad sie wzięło: YB=2−XB ?
20 sty 22:01
bob:
21 sty 10:26
Anna: 16xB + 8yB = 16 /:8
2xB + yB = 2 ⇒ yB = 2 − xB
21 sty 11:12
bob: y
B = 2 − (?)x
B
a tu sie nie zgubiło 2 ?
21 sty 12:29
bgbgbg: do kitu sposób tyle liczenia, że hej
4 cze 16:25