Prawdopodobienstwo matura styczen 2006
zad nie dajace mi spokoju: Para (Ω,P) jest przestrzenia probablistyczna, a A⊂Ω i B⊂Ω sa zdarzeniami niezaleznymi. Wykaz,
ze jesli P(A∪B)=1 to jedno z tych zdarzen jest zdarzeniem pewnym yj P(a)=1 lub P(B)=1.
Prosze o rozwiazanie krok po kroku.
Ja osobiscie na poczatku proponuje skorzystac ze wzoru na sume zdarzen a potem na niezalezne
zdarzenia ale w ten sposob nie umiem dalej dojsc do zadnych wnioskow mam problem z
przeksztalceniem odpowiednim
21 sty 21:58
b.: mamy
P(A u B) = P(A) + P(B) − P(A n B)
P(A n B) = P(A)P(B)
czyli
1 = P(A) + P(B) − P(A)P(B)
czyli
(1−P(A)) (1−P(B)) = 0
i koniec
21 sty 22:00
b.: [stokrotka]
21 sty 22:01
zad nie dajace mi spokoju: a dlaczego za P(asumaB) dalas 1?
21 sty 22:05
b.: no bo przecież takie było założenie: P(A∪B)=1
21 sty 22:09
zad nie dajace mi spokoju: oki dziekuje
21 sty 22:10