22 sty 00:44
hashiri: prosze o jak najszybsza pomoc najlepiej zaraz
22 sty 00:47
22 sty 15:46
tim: Ale co "Rozwiaż trojkac ABP. " i co oznacza o ramieniu 6cm?
22 sty 15:50
hashiri: Trojkat jest prostokatny rownoramienny o ramieniu 6 cm( nie srodkowe

) i kat prosty jest w
wierzcholku C.
Rozwiazac trojkat oznacza znalesc dlugosci jego bokow i miary katow.
22 sty 15:53
tim: Która klasa?
22 sty 15:56
hashiri: 1 liceum
pomoze mi ktos z tym zadaniem wkoncu


Prosze.................................
22 sty 16:53
tim: Już.
22 sty 17:02
tim:

Z tw. Pitagorasa: |BX| = 3
√5
Z tw. o środkowych
|OX| 2
−−−−−− = −−−
|BO| 3
OB = 2
√5
OB = OA
Długości boków z głowy.
Na dodatek tangens kąta XBC to 0,5, więc znajdź miarę XBC potem CBA i gotowe.
22 sty 17:08
l:
19 lis 19:07