Oblicz resztę z dzielenia wielomianów
P.: oblicz reszte z dzielenia wielomianu W(x)=(x2 + x − 7)(2006) przez P(x)=x2 + x −6
21 sty 18:17
Ezop:
Pomogę
21 sty 18:41
P.: dziekuje

więc?
21 sty 18:43
Ezop:
P(x)= x2+x −6=(x +3)(x −2) pierwiastkami są: x = −3 i x = 2
W(x)= P(x)*Q(x)+R(x)
( x2 +x −7)2006= (x +3)(x −2)*Q(x) + ax +b ( bo reszta jest co najwyżej st.pierwszego
W( −3) = (9−3−7)2006= (−1)2006= 1
W(2)= ( 4+2−7)2006= (−1)2006= 1
więc
W(−3)= 0*(−5)*Q(−3)+ a*(−3)+b => −3a+b = 1
W(2)= (−1)*0*Q(2) + a*2+b => 2a+b= 1
rozwiąż ten układ równań wyznacz a i b
i podaj ; R(x) = a*x +b
21 sty 18:49
P.: dziekuje bardzo

doszłam do ( x2 +x −7)2006= (x +3)(x −2)*Q(x) + ax +b i wystraszyłam sie tej potęgi i nawet
nie pomyslałam ze mogło wyjsć 1.

dziekuje jeszcze raz

wrzuciłam jeszcze jedno zadanie mogła bym tez prosic o pomoc?
21 sty 18:55
Ezop: 
w drugim już pomagam
21 sty 19:03