Pomocy! :(
Patrycja: Dla jakich wartości parametru m równanie x4+2(m−2)x2+m2−1=0
ma 2 różne pierwiastki? Proszę o pomoc.
20 sty 21:44
Patrycja: Pomoże mi ktoś

błagam!
20 sty 21:47
Patrycja:
20 sty 21:50
paziówna: ja pomogę
20 sty 21:53
Patrycja: O SUPER dziękuję i czekam
20 sty 21:54
marektg: x2=t t>0
x4=t2
t2+2(m−2)t+m2−1=0
to równanie ma 2 różne pierwiastki jeżeli Δ>0 czyli
(2m−4)2−4*1*(m2−1)>0
4m2−16m+16−4m2+4>0
−16m>−20
m<54
20 sty 21:55
Patrycja: W odpowiedziach jest : (−1;1) lub {5/4}
20 sty 22:01
Patrycja: czegoś tu jeszcze brakuje..
20 sty 22:03
Patrycja: Podpowiedzcie mi jeszcze PROSZĘ
20 sty 22:06
Patrycja: Czekam na pomoc...
20 sty 22:11
Patrycja: Ponawiam prośbę...
20 sty 22:14
paziówna: zaczynasz od podstawienia.
x
2 = t ∧ t ≥ 0
t
2 + 2(m−2)t + m
2 − 1 = 0
pierwszy przypadek:
Δ = 0 ∧ t
0 > 0 ( <−−− t
0 musi być większy od 0, nie większy równy, bo
jeśli przypadkiem t
0 = 0, wtedy będzie jedno rozwiązanie)
| | −2(m−2) | |
4(m−2)2 − 4(m2−1) = 0 ∧ |
| > 0 |
| | 2 | |
m
2 − 4m + 4 − m
2 + 1 = 0 ∧ −(m−2) > 0
−4m + 5 = 0 ∧ m − 2 < 0
drugi przypadek:
| | 5 | |
Δ>0 ∧ t1t2 < 0 ∧ m ≠ |
| (pierwiastki t muszą mieć przeciwne znaki, żeby było |
| | 4 | |
tylko jedno dodatnie t rozwiązaniem, czyli dwa iksy; warunek na m − aby pierwiastki się nie
powielały)
| | m2 − 1 | |
4(m−2)2 − 4(m2−1) >0 ∧ |
| < 0 |
| | 2 | |
−4m + 5 > 0 ∧ m
2 − 1 < 0
| | 5 | |
m < |
| ∧ (m − 1)(m + 1) < 0 |
| | 4 | |
m∊(−1, 1)
część wspólna warunków: m∊(−1, 1)
| | 5 | |
suma obu przypadków: m∊(−1, 1)∪{ |
| } |
| | 4 | |
20 sty 22:17
Godzio:
trzeba pamiętać że t może =0
wtedy jest:
t2 + m2−1 = 0
Δ=0 − 4(m2−1) = −4m2 + 4
−4m2 + 4 >0
−4m2 > − 4
m2 < 1
m<1 ∧ m>−1
20 sty 22:19
Patrycja: Dzięki − zaraz to przeanalizuję
20 sty 22:21
paziówna: jeśli t = 0, m2 − 1 = 0
20 sty 22:23