LICZBY ZESPOLONE
iwan: Rozwiąż równanie − LICZBY ZESPOLONE
z2 + (−3 + i )z + 8 + i = 0
Prosiłbym, aby ktoś kumaty rozwiązał ; )
A, jeszcze drugie zadanie...
Zapisz w postaci algebraicznej elementy zbiorów:
√−16+30i
21 sty 14:59
AS:
z2 + (−3 + i)*z + 8 + i = 0
Δ = (−3 + i)2 − 4*(8 + i) = 9 − 6i − 1 −32 −4i = −24 − 10i = −(24 + 10i)
√Δ = √−1*√24 + 10i = i*√24 + 10i
Obliczam wartość pierwiastka
√24 + 10i = a + b*i a,b ∊ R stronami kwadratuję
24 + 10i = a2 + 2abi + b2i2
24 + 10i = a2 − b2 + 2abi
Porównuję współczynniki przy części rzeczywistej i urojonej dostając układ równań
a2 − b2 = 24
2ab = 10 → b = 5/a podstawiam do pierwszego
a2 − (5/a)2 = 24 → a4 − 24a2 + 25 = 0
Otrzymuję równanie dwukwadratowe − podstawiam, a2 = t
t2 − 24t + 25 = 0 → t1 = −1 lub t2 = 25
a = √t2 = +5 lub a = −5 , b = 5/5 = 1 lub b = 5/(−5) = −1
√24 + 10i = 5 + i lub √24 + 10i = −5 − i
√Δ = i*(5 + i) = 5i + i2 = 5i − 1 lub √Δ = i*(−5 − i) = −5i − i2 = −5i + 1
z1 = (3 − i + 5i − 1)/2 = 1 + 2i
z2 = (3 − i − 5i + 1)/2 = 2 − 3i
Zadanie 2 proszę samemu wyliczyć wzorując się na przykładzie 1
Podaję odp.
√−16 + 30i = ±(3 + 5i)
21 sty 16:04
iwan: Dzięki bardzo, pomogłeś mi ; )
21 sty 16:55