Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym...
bob: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym, a jego przekrój płaszczyzną równoległą do
płaszczyzny podstawy ma pole równe 9π. Uzasadnij że objętość tego stożka jest większa od 48.
Wykonaj rysunek pomocniczy i zaznacz na nim przekrój płaszczyzną równoległą do płaszczyzny
podstawy.
20 sty 13:06
bob: spróbuje ktoś?
20 sty 20:35
bob:
21 sty 10:26
Anna: pomogę
21 sty 10:29
Anna:

Pole przekroju poziomego : P = 9π V = ?
πr
12 = 9π ⇒ r
12 = 9 ⇒ r
1 = 3
| | 1 | | 1 | |
V = |
| πr2 * r√3 = |
| πr3√3 |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Gdyby r = r1 =3 , to : V = |
| π*27√3 ≈ 3,14 * 9 * 1,7 ≈ 48,042 > 48. |
| | 3 | |
A r > r
1, zatem objętość całego stożka tym bardziej jest większa od 48.
21 sty 10:52
bob: dzięki za rozwiązanie

a czy jest inny sposób na rozkminke tego zadania, np. z talesa?
Bo gdyby r było mniejsze to ten sposób by nie wypalił
21 sty 17:54