funkcje
magda: największą wartością funkcji kwadratowej f(x)= −2 (x+3)
2 −4 jest
20 sty 21:28
magda: PILNe
20 sty 21:42
Julek:
wierzchołek, czyli W=(−3;−4)
20 sty 21:45
paziówna: jest to postać kanoniczna funkcji kwadratowej. współczynnik przy x2 jest ujemny (−2), a więc
ramiona paraboli są skierowane w dół. największą wartość osiąga w wierzchołku, które
współrzędne schowały się właśnie w tej postaci. nawet nic nie musisz liczyć:
W(p, q)
f(x) = a(x − p)2 + q
20 sty 21:46
magda: dziekuje
20 sty 21:50