f(X)=u{2x^2-9}{x 2}
mala: wyznacz asymptoty funkcji: f(X)=2x2−9x+2
22 sty 17:05
Mariusz: D=R/{−2}
asymptota pionowa y= −2
i będzie jeszcze asymptota ukośna
trzeba podzielić licznik przez mianownik
22 sty 19:55
Bogdan:
Asymptota pionowa x = −2, bo lim
(x→−2−) f(x) = +
∞, lim
(x→−2+) f(x) = −
∞
Brak asymptoty poziomej, bo lim
x→+∞ f(x) = +
∞, lim
x→−∞ f(x) = −
∞
Asymptota ukośna y = ax + b
| | 2x2 − 9 | | 1 | | 2x2 − 9 | |
a = limx→∞ ( |
| * |
| ) = limx→∞ |
| = 2 |
| | x + 2 | | x | | x2 + 2x | |
| | 2x2 − 9 | | −4x − 9 | |
b = limx→∞ ( |
| − 2x) = limx→∞ |
| = −4 |
| | x + 2 | | x + 2 | |
asymptota ukośna y = 2x − 4
22 sty 20:27