oblicz to zadanie całe
nataliaz19: Boki czworokąta ABCD mają długości :8cm,9cm,14cm,12cm.Czworokąt A'B'C'D' jest podobny do
czworokąta ABCD , a suma długość najkrótszego i najdłuższego boku jest równa 33cm. Oblicz
długości boków czworokąta A'B'C'D'.
21 sty 20:44
nataliaz19: błagam zrobcie to
21 sty 20:53
nataliaz19:
21 sty 20:53
|W*G| kominiarz: najkrotszy w abcd 8 cm najdluzszy 14
8+14=22 cm
najkrotszy a'b'c'd' 8x cm najdluzszy 14x cm
8x+14x=33 − suma nadluzszego i najkrotszego
22x=33
x=1,5
8*1,5=12
14*1,5= 21
9*1,5=13,5
12*1,5=18cm
21 sty 21:02
myska: boki czworokata ABCD maja dlugosc: a=8cm ,b=9cm,c= 14cm,d= 12cm
suma jego najkrotszego i najdluzszego boku czyli : a+d=8+14=22cm
suma najkrotszego i najdluzszego boku czworokata A`B`C`D` to:a₁+d₁=33cm
zatem:
skala podobenstwa k=33/22=1,5
a₁/a=1,5
a₁/8=1,5
a₁=1,5·8
a₁=12cm
b₁/b=1,5
b₁/9=1,5
b₁=9·1,513,5=
b₁=13,5cm
c₁/c=1,5
c₁/14=1,5
c₁=14·1,5
c₁=21cm
d₁/d=1,5
d₁/12=1,5
d₁=12·1,5=18cm
odp

lugosci bokow czworokata A`B`C`D`wynoszą :12cm, 13,5cm, 21cm, 18cm
7 sty 17:40