logika
ada: logika zdan udowodnij ze ponizsze zadanie jest tautologia [(pvq)⇒(pv¬p)]⇒(¬pvq) i sprawdz czy
ponizsze zdanie jest tautologia [(p⇒q)∧(r⇒s)]⇒(p∨r⇒q∨s) dziekuje za pomoc!
20 sty 21:22
b.: zrób sobie tabelkę, są (w 1. przypadku) tylko 4 możliwości!
np.
1) gdy p=0 (fałsz), q=1 (prawda),
to p v q = 0,
więc ((p v q) ⇒ ... )= 1
ale mamy ¬pvq = 1, więc [ ... ] => (...) to 1=>1, czyli prawda
(można było w tym przypadku zrobić szybciej, zacząć od następnika implikacji [...] => (...) )
[stokrotka]
20 sty 22:09
Magda: (p∨q)⇔(q∨p)
9 wrz 21:20