POMOCY
Millenium: oblicz równanie
v*t=108
(v−3)(t−1)=72 to jest z klamrą pomocy
20 sty 18:17
Julek:
−3t
2 + 39t − 108 = 0
Δ = 1521 − 1296 = 255 = 15
2
gdy t = 9 to v = 12
gdy t = 4 to v = 27
Nie znam treści zadania, ale jeśli to zadanie w którym musisz obliczyć konkretnie jedna parę
danych to zastanów się, która jest ok
20 sty 18:24
Millenium: julek pomóż
20 sty 18:42
Millenium: przesle ci cale zadanie pomozesz mi

?
20 sty 18:42
Julek: nie ma problemu

o ile będę umial
20 sty 18:43
Millenium: oki to przesylam
Dwaj rowerzyści wyjechali naprzeciwko siebie z dwoch miejscowosci AiB położonych od siebie w
odleglości 180 km.Rowerzysta jadący z miejscowosci A wyjechał o godzine później od drugiego i
jechał ze srednia predkoscia o3km/h niejsza niz rowerzysta jadacy z miejscowosci B>stosunek
srednich predkosci rowerzystow wyrazal sie liczba z przedzialu(0,8;1).Rowerzysci spotkali sie
w odleglosci 72km od miejscowoa\sci A z jakimi srednimi predkosciami jechali obaj rowerzysci
20 sty 18:47
Millenium: wymyslilam zeby to z tego rownania wyliczyc ale nie wiem czy to dobrze bedzie
a i tam jest blad w twoich obliczeniach bo 1521−1296=225 z góry dzieki za pomoc
20 sty 18:48
Julek:
Myślę, że układ równań jest dobrze. Teraz stosunek. D = (0,8 ; 1)
dla v
1= 12, v
2 = 15
dla v
1 = 27, v
2 = 30
Czyli rowerzysta jadący z miejscowości A jechał z prędkością 27 w czasie 4 h
zaś rowerzysta z B jechał z prędkością 30 w czasie 5 h
20 sty 19:00
Atos:
wpiszu tu w wyszukiwarkę "rowerzyści" .... są tam podobne zadania
20 sty 19:00
Julek: przepraszam, ale to i tak nie zmienia wyników (czysta literówka), bo √Δ = 15 dla Δ = 225
20 sty 19:02
Millenium: a dlaczego dla v1= 12, v2 = 15
20 sty 19:02
Millenium: skad to sie wzielo
20 sty 19:02
Julek: przepraszam!
v
b = 12
v
a = 9 (jechał on o 3km/h mniej od v
b)
v
b = 27
v
a = 24 (jechał on o 3km/h mniej od v
b)
| va | |
| = 0,88888888888888888888888888888889 ∊D
|
| vb | |
Czyli rowerzysta z B jechał z prędkością 27km/h przez 4 h
rowerzysta z A jechał z prędkością 24km/h przez 3h (jechał o godzinę mniej)
Teraz jest dobrze
20 sty 19:13
20 sty 19:14
Julek: vb i tb to wartości obliczone z układu równań
20 sty 19:14
Millenium: super jak bede miala jeszcze jakis problem to sie zgloszę
20 sty 19:14
Julek: Polecam się na przyszłość, ale nie z Fizyką! (jutro zmieniam deklaracje maturalną, rezygnując z
niej na maturze

)
20 sty 19:15
Millenium: ja mam ogromny problem z matematyką raczej nie zdam z niej matury a bardzo bym chciala.....
20 sty 19:16
Millenium: przez ta mate zablokuje sobie start na studia....bezsens a pozniej jesli mi sie uda to chce isc
na pedagogike a ta mjest malo maty na szczescie
20 sty 19:17
Millenium: gdy t = 9 to v = 12
gdy t = 4 to v = 27 powiedz mi jeszcze dlatego tak w tym miejscu wyszlo.....
20 sty 19:22
Julek: ok!
więc wynikiem przekształceń wyrażenia dotarliśmy do równania
−3t
2 + 39t − 108 = 0
obliczyliśmy t, dla którego ta równość zachodzi
i jest to t = 4 lub t = 9
| | 108 | |
następnie obliczyliśmy wartość v z pierwszego równania (v= |
| ) |
| | t | |
20 sty 20:51