jak to się oblicza ??? Proszę o pomoc
Mario: sin 9/4 π =
cos 7/3 π =
cos 17/4 π =
ctg (−5/3 π) =
sin (−15/4π) =
21 sty 10:00
Anna: pomogę
21 sty 10:12
Anna:
| | 9 | | π | | π | | √2 | |
sin |
| π = sin(2π+ |
| ) = sin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 7 | | π | | π | | 1 | |
cos |
| π = cos(2π+ |
| ) = cos |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 17 | | π | | π | | √2 | |
cos |
| π = cos(4π+ |
| ) = cos |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | | π | | π | | √3 | |
ctg(− |
| π) = −ctg |
| π = −ctg(2π− |
| ) = +ctg |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 15 | | 15 | | π | | π | | √2 | |
sin(− |
| π) = −sin |
| π = −sin(4π− |
| ) = +sin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
21 sty 10:23
Mario: Dzięki, Anna! Pozdrawiam
21 sty 11:45
Mario: | | π | | √2 | |
Sorry, ale skąd wiadomo,że sin |
| = |
| ? |
| | 4 | | 2 | |
21 sty 12:17
beltosz: Można to sprawdzić w dowolnej tablicy, samemu policzyć np rysując trójkąt i tam licząc sinusa
45o czyli sinusa π4
21 sty 13:31
Mario: Dzięki
21 sty 18:37
Koniak: A w ctg(− 5/3 pi) nie powinno wyjść √3 ?
16 lis 12:56
Karol:
Przykład:
sin
94π = sin(2π+
π4)=sin
π4
Gdzie π=180
o
sin
π4=
180o4=45
o
Tak to rozumiem
13 wrz 18:41
Karol: A sin 45o to √22
13 wrz 18:44