!!!!!!
DaviD: Bardzo proszę o ta pomoc

Rozszerz podane ułamki przez
√5
| | 1 | |
Przez jaką liczbę należy rozszerzyć ułamek |
| aby otrzymać równy mu ułamek o mianowniku |
| | √7 | |
7 ?
Rozszerz podane ułamki tak aby w mianowniku otrzymać liczbę wymierną
20 sty 21:30
20 sty 21:37
DaviD: tez to znalazłem jak by były przykłady rozwiązać to tak a tego nie rozumie
20 sty 21:38
Atos:
ok
| | 1 | | 1*√5 | | √5 | | √5 | |
1) |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | √5 | | √5*√5 | | √25 | | 5 | |
podaj jak rozwiążesz 2) i 3)
czekam
20 sty 21:42
paziówna: no to my nic Ci nie pomożemy, jeśli na zasadzie analogii nie jesteś w stanie tego zrobić.
20 sty 21:42
Atos:
już nawet użyłam zapisu
√5*
√5=
√25= 5
20 sty 21:46