zad
as: napisz równanie stycznych do okregu x2+y2−8x−10y+28=0
22 sty 15:13
as: tworzacych z osia x katy rowne 456 stiopni
22 sty 15:13
as: 45 stopni*
22 sty 15:15
as: umie ktos

?
22 sty 15:19
as: Godzio plis
22 sty 15:22
as:
22 sty 15:27
Julek: piszę
22 sty 15:55
Julek:
Równanie okręgu:
x
2+y
2−8x−10y+28=0
(x−4)
2 − 16 +(y−5)
2 − 25+28=0
(x−4)
2 +(y−5)
2 =13
Równanie prostej :
a=tg45
o = 1
y=x+b
l: 0=x−y+b
s=(4;5)
|b−1| =
√26
b =
√26 + 1 ⋁ b=1−
√26
oto dwie proste
l
1 : y=x+
√26 + 1
l
2 : y=x + 1 −
√26
pozdro600
22 sty 16:03