równanie prostej
Łukasz: Punkty A(−4,2) oraz B(2,6) są symetryczne względem prostej k. Wyznacz równanie prostej k.
22 sty 19:42
ula: środek odległości między A i B należy do szukanej prostej
wiemy też (z definicji symetralnej) że prosta przechodząca A i B jest prostopadła do szukanej
prostej
środek
S=(−1; 4)
szukana prosta
y
S=a
2x
S+b
znajdź a
2
| | yB−yA | |
a1 to kirunkowa prostej AB a1= |
| =23
|
| | xB−xA | |
a
2=−
32
znajdź teraz b
y
S=a
2x
S+b
4=
32+b → b=
52
czyli
y=−
32x+
52
22 sty 19:57