obliczgranice ciągu o wyrazie ogólnym
mocarz: an= (n2−16)(2−n)5n3+2n2−1
21 sty 14:03
M:
30 kwi 06:01
M:
12 maj 10:34
Miś Uszaty:
(n
2−16)(2−n)= 2n
2−n
3−32+16n= −n
3+2n
2+16n−32 (nie ma tu duzo mnożenia
| | −n3+2n2+16n−32 | |
lim n→∞ |
| = |
| | 5n3+2n2−1 | |
| | n3(−1+(2n2/n3)+(16n/n3)−(32/n3) | | 1 | |
=lim n→∞ |
| =− |
| |
| | n3(5+(2n2/n3)−(1/n3) | | 5 | |
12 maj 11:48
wredulus_pospolitus:
albo bez wymnażania:
| (1 − 16/n2)(2/n − 1) | | 1*(−1) | |
| −−−> |
| = −1/5 |
| 5 + 2/n − 1/n3 | | 5 | |
12 maj 12:01