Zadanie maturalne 1 p.r.
Bogdan:
Dzień dobry.
W niektórych rejonach kraju w ostatnich dniach odbywały się sprawdziany dla maturzystów
z różnych przedmiotów, które można uznać za próbne matury, chociaż tak się nie nazywały.
Zadania z matematyki na poziomie podstawowym oraz klucz z odpowiedziami można m. in. stąd
ściągnąć:
http://www.gazetalubuska.pl/assets/pdf/GL30425111.PDF
http://www.gazetalubuska.pl/assets/pdf/GL30426111.PDF
Wrzucam na forum w oddzielnych postach zadania z poziomu rozszerzonego i zapraszam
do ich rozwiązania.
Zadanie 1 (5 pkt).
Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
16 sty 16:30
Mariusz: (n−1)3+n3+(n+1)3=n3−3n2+3n−1+n3+n3+3n2+3n+1=3n3+6n=3n(n2+2)= 3n(n2−1+3)=
3n(n*(n−1)(n+1)+3)=
(n*(n−1)(n+1) = 3 a iloczyn trzech kolejnych liczb jest podzielny przez 3
= 3n(3a+3)=9n(a+1) cnu
22 sty 19:46
Nikola:): (n−1)
3+n
3 +(n−1)
3= n
3−3n
2+3n−1+n
3+3n
2+3n+1=3n
3+6n=3(n
3+2n) nie wystarczy tak to
zapisać
11 kwi 14:43
rumpek:
Nie, ponieważ tutaj udowadniasz, że dzieli się tylko przez 3. To teraz pozostało udowodnić, że
wyrażenie n
3 + 2n dzieli się przez 3, wtedy iloczyn da 9 i liczba będzie podzielna przez 9

Tu masz inne rozwiązanie:
3(n
3 + 2n) = 9n
3 − (6n
3 − 6n) = 9n
3 − 6(n
3 − n) = 9n
3 − 6[n(n − 1)(n + 1)]
Wyrązenie n(n − 1)(n + 1)) na pewno dzieli się przez 3 ( trzy kolejne liczby naturalne ). Zatem
wyrażenie całe dzieli sie przez 9
11 kwi 14:54
anonim: Dlaczego w 9 jest odp. A, a nie B? Skoro jest to funkcja wymierna, a<0, wiec jest w tym
przypadku rosnąca i po podstawieniu punktów <−1,6> są one odpowiednio umieszczone w II i III
ćwiartce?
11 kwi 16:22
jok: anonim, podstaw sobie pod f(1), f(−1) i będziesz widzieć, ćwiartki są tak: druga, pierwsza,
trzecia, czwarta. więc odp II i IV
11 kwi 17:34