Pomóżcie proszę
Patrycja: Pomóżcie mi proszę

!
Dany jest wielomian W(x)= (x−2)(x
2−2mx+1−m
2) Dla jakiego parametru m wielomian ma 3 różne
pierwiastki?
20 sty 19:32
...: x2−2mx+1−m2
delta wyrazenia musi byc wieksza od zera
20 sty 19:33
Patrycja: a dlaczego ten drugi czynnik musi być większy od zera
20 sty 19:35
...: wyrazenie (x−2) ma 1 pierwiastek i jest nim 2
zatem drugie wyrazenie musi miec 2 piewiastki zeby warunki zadania byly spelnione.
x
2−2mx+1−m
2 to trojmian

jesli delta jest wieksza od zera to trojmian ma 2 pierwiastki
20 sty 19:38
Patrycja: ahaaaa ok próbuję to zrobić...
20 sty 19:41
...: jak Ci nie wyjdzie to pisz

i zapisz swoje obliczenia
20 sty 19:42
Patrycja: ok
20 sty 19:47
Atos:
x1 =2 to x2 ≠2 i x3≠2
należy wziąć dwa warunki:
dla f(x)= x2 −2mx +1 −m =0
1) Δ>0
i 2) f(2) ≠0 bo te dwa pozostałe pierw. musza być różne od 2
20 sty 19:48
...: faktycznie... duzy blad

dzieki atos
20 sty 19:50
Julek:
x
2 − 2mx + 1 − m
2
Δ>0
Δ = 4m
2 + 4m
2 − 4 = 8m
2 − 4 = (
√8m−2)(
√8m+2)
Dla
| | √2 | | √2 | |
m∊(−∞; − |
| ) ∪ ( |
| ; + ∞)
|
| | 2 | | 2 | |
ma dwa różne pierwiastki
teraz
x
1 ≠2
x
2 ≠2
x
1+x
2 ≠ 4
2m ≠ 4
m≠2
Końcowy wynik :
| | √2 | | √2 | |
m∊(−∞; − |
| ) ∪ ( |
| ; + ∞) − {2} |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 19:52
Julek: | | √2 | | √2 | |
m∊(−∞; − |
| ) ∪ ( |
| ; + ∞) − {−5;1}
|
| | 2 | | 2 | |
to prawidłowa odpowiedz
20 sty 19:55
Patrycja: a w odpowiedziach jest .... (−∞, −5) lub (−5, −√2/2) lub (√2/2, 1) lub (1, +∞)
20 sty 19:59
Patrycja: ok Teraz się zgadza Dziękuję bardzo
20 sty 20:01
Patrycja: Nie mogę znaleźć tej −5. Z czego ona wyszła

?
20 sty 20:12
Patrycja: podpowiedzcie...
20 sty 20:29
Atos:
f(x)= x
2 −2mx +1 −m
2
f(2)≠0
f(2) = 2
2 −2*2m +1 −m
2 => −m
2 −4m +5 ≠0 Δ
1= 36
√Δ1= 6
m
1≠−5 v m
2≠ 1
| | √2 | | √2 | |
więc odp: m€ ( −∞, −5) U ( −5, − |
| ) U ( |
| ,1) U( 1, ∞) |
| | 2 | | 2 | |
20 sty 20:30
Atos:
odp: oczywiście ... po uwzględnieniu warunku 1/ na Δ>0
20 sty 20:34
Patrycja: Bardzo Dziękuję
20 sty 20:38
Atos:
20 sty 20:45