przyda mi się pomoc
Kamil: Rozwiąż równanie (x2+3x)(x2+4)(x2+4x+4)=0
20 sty 21:01
Atos:
x( x+3) (x2+4)(x+2)2=0
x=0 v x = −3 v x = −2 −−− pierw. dwukrotny i x2+4 =0 −− sprzeczne w zb. R
20 sty 21:03
Kamil: to trzeba zrobić do tematu Pierwiastki wielomianów o współczynnikach całkowitych
20 sty 21:14
Julek:
x∊{−2;−3;0}
20 sty 21:15
Kamil: kto zrobi to po kolei bym zrozumiał ?
20 sty 21:17
Kamil: ktoś pomoże ?
20 sty 21:23
Julek:
ok!
masz taką postać:
(x2+3x)(x2+4)(x2+4x+4)=0
wyciągam z pierwszego nawiasu x
x(x+3)(x2+4)(x2+4x+4)=0
zauważam wzór skróconego mnożenia
x(x+3)(x2+4)(x+2)2=0
zastanawiam się kiedy lewa strona równania będzie równa zero, aby równość była spełniona.
jest to iloczyn 4 składników, które przyjmą zero, kiedy choć jeden nim będzie (coś * 0 to
zawsze 0)
pierwszy składnik x przyjmie zero kiedy x=0
drugi, kiedy x = −3
trzeci nigdy nie przyjmie bo liczba do kwadratu jest dodatnia lub zero ale dodajemy jeszcze 4,
więc nigdy nie przyjmie 0
czwarty dla −2
i masz odpowiedz
x∊{−3;−2;0}
20 sty 23:09