vvv
kkk: jeden kilo truskawek kosztuje t zl. a jeden kilo czeresni jest o 1,5 zl drozszy. kupiono 5 kg
truskawek oraz pewna ilosc czersni. ile kupiona kilogramow czersni skoro za zakupy zaplaco na
20 zl
21 sty 18:49
Wojtek: Myśle, że trzeba to zrobić tak, ale głowy nie dałbym za to uciąć
dane:
1kg truskawek = t zł
1kg czereśni = t+1,5 zł
5kg − ilość truskawek
x − ilość czereśni
rozwiązanie:
5t + x(t+1,5) = 20
5t +tx + 1,5x = 20
tx + 1,5x = 20 − 5t /:tx
1,5x = 20tx − 5ttx / *x
1,5x2 = 20t − 5 /:1,5
x2 = 1t1313 − 313
x=√1t1313−313
Odp. Kupiono √1t1313−313
21 sty 19:32