Nierówność z parametrem
Piotr: Dana jest nierówność |x−1|+|x+2|<m
Wyznacz te wartości parametru m dla których nierówność nie ma rozwiązań.
21 sty 20:40
Piotr: Pomoże ktoś
21 sty 21:09
Eta:

Zad. można rozwiazać rysując wykres f(x) = Ix −1I + Ix +2I
miejsca zerowe pod modułami : x = 1 v x = −2
1)dla x€( −∞, −2) f(x) = −x +1 −x −2=
−2x −1
2) dla x €<−2,1) f(x) = −x +1 +x +2 =
3
3) dla x€<1,∞) f(x)= x−1 +x +2 =
2x +1
z wykresu odczytujemy ,że dla m€( −∞, 3) −−− brak rozwiązań( równanie sprzeczne)
bo proste ( zielone f(m)=m −−− nie przecinają wykresu f(x)
dodatkowo :
dla m= 3 −− niesk, wiele rozwiązań −− równanie tożsamościowe
dla m€(3,∞) dwa rozwiaząnia
21 sty 21:19
Eta:
poprawiam ( nie równanie )
tylko nierówność nie ma rozwiązań dla m€( −∞, 3)
21 sty 21:34
blacha: Eta mam pytanie. |x−1|+|x+2|<m przy tej nierówności zauważ że |x−1|+|x+2| JEST < m a Nie ≤ m
czyli rysując wykres to nasze 3 proste rysujemy standardowo liniami przerywanymi bo nie należą
do M. Dla m =3 jest więc brak rozwiązań bo m nie należy do prostej x = 3 więc m∊ ( − niesk. ,
3 >
27 sty 11:53