matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę funkcji
Marta:
lim x→−1
√
4+x+x
2
−2
x+1
22 sty 15:14
roxi:
znana metoda ( mnożysz licznik i mianownik przez : (
√
4+x+x
2
+2)
(
√
4+x+x
2
−2)(
√
4+x+x
2
+2)
f(x) =
(x+1)(
√
4+x+x
2
+2)
4+x+x
2
−4
x(x+1)
f(x) =
=
(x+1)(
√
4+x+x
2
+2)
(x+1)(
√
4+x+x
2
+2)
skracasz ( x+1)
x
f(x)=
√
4+x+x
2
+2
−1
limf(x) =
= −
1
4
√
4
+2
x → −1
22 sty 16:06
Marta:
DZIEKUJE ROXI
22 sty 16:15