DRZEWKA







| 1 | ||
jak dla mnie, na moje bystre oko, to będzie jakieś | nie mam pewności...![]() ![]() | |
| 12 |
rozwiązujemy tak:
12 w tym 4 wadliwe , to 8 dobre
| ||||||||
| Ω|= | =
| |||||||
| ||||||||
|A'|= | = 4
| |||||||
A − co najmniej jedna żarówka jest dobra
A' − żadna żarówka nie jest dobra (zdarzenie przeciwne do A)
P(A) = 1 − P(A')
| 12 * 11 * 10 | |||||||||
|Ω| = | = | = 220 | ||||||||
| 1 * 2 * 3 |
|
| |||||||||||||||
|A'| = | * | = 1 * 4 = 4 | ||||||||||||||
| 4 | 1 | |||
P(A') = | = | |||
| 220 | 55 |
| 1 | ||
P(A) = 1 − | = ... | |
| 55 |