matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całkując przez podstawienie oblicz
damian:
1
∫
dx
x
2
−2x+2
22 sty 15:26
:
dx
1
J = ∫
= ∫
dx
x
2
− 2*x + 2
(x − 1)
2
+ 1
Podstawienie: x − 1 = t dx = dt
dt
J = ∫
= arctg(t) = arctg(x − 1) + C
t
2
+ 1
22 sty 16:49