ss
Basia ;): Proszę o pomoc w tym zadanku:

Drugi wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 7, szósty 27. Wyznacz 30 wyraz oraz sumę trzydziestu
początkowych wyrazów.
21 sty 08:32
stanislaw:
a2 = 7
a6 = 27
7 = a1 + r/ *(−1)
27 = a1 + 5r
−7 = −a1 − r
27 = a1 + 5r
−a1− r +a1 +5r = −7+27
4r = 20/4
r = 5
a1 + 5 =7
a1 = 2
a30 = a1 + (n−1)*r
a30= 2+ (30−1)*5
a30 = 2+ 29*5
a30 = 147
I jeszcze sume obliczyc trzeba
21 sty 09:04
Basia ;): Akurat już to obliczyłam ale dziękuję
21 sty 09:07
stanislaw:
S
30 = 74,5*30
S
30 = 2235
21 sty 09:30