oblicz granice ciagow
MATI: oblicz granice ciagow pomocy prosze

lim (1+
6n)
2n
n→
∞
oraz
lim
√5n+3n+2n
n→
∞
20 sty 17:35
paziówna: czy w pierwszym przykładzie jest ( )2*n czy może ( )2n ?
drugi przykład: przekształć tak, abyś pierwiastek miał w mianowniku
20 sty 17:55
MATI: pazowny ten znak to ten drugi co napisalas
20 sty 18:02
paziówna: pazowny xD
jest taka zależność:
| | 6 | | 6 | |
(1 + |
| )2n = (1 + |
| )12*n6 = ... |
| | n | | n | |
20 sty 18:08
paziówna: | | √(5n + 3n) − 2n | |
√(5n + 3n) + 2n* |
| = ... |
| | √(5n + 3n) − 2n | |
doprowadź do postaci bez pierwiastków w mianowniku
20 sty 18:13
MATI: ok ale wiec ile wynosi ta granica ...nieskonczonosc
wiadomosc do paziowny xd
20 sty 18:26
paziówna: hm hm policzę na kartce i zaraz powiem
20 sty 19:01
Atos:
2) myślę ,że taki powinien być ten ciąg:
an= n√5n+3n+2n
z tw. o trzech ciągach
20 sty 19:10
paziówna: hm... wyszło... 1?
20 sty 19:32
paziówna: nie, popełniłam błąd
20 sty 19:32
Paula: jeśli chodzi o przykład lim √5n+3n+2n to rozwiązanie będzie:
√5n+5n+5n >=
√5n+3n+2n>=
√5n
↓↓ ↓↓
√3*5n 5
↓↓
5
√3
↓↓
5
Zatem granica wynosi 5. Jest to twierdzenie o trzech ciągach. Pierwiastek jest oczywiście
n−tego stopnia
20 sty 20:36
MATI: dziekuje bardzo
20 sty 21:17
Paula: a z jakiej szkoły Mati jesteś jeśli można wiedzieć?
20 sty 21:22
mati: liceum
20 sty 21:23
Paula: aha, bo na studiach są te same przykłady
20 sty 21:24
mati: a co ty juz na studiach jestes
20 sty 21:25
Paula: tak, już kończę

(ale nie matematycznych hehe)
20 sty 21:26
mati: a ja w klasie maturalnej i nie lubie matmy:(
20 sty 21:28