Czy to są dobre warunki?
P.: dla jakiego m W(x)=(x2−x−2)(x2+(m−3)x+1) ma 4 różne pierwiastki.
Czy to sa dobre warunki?
1)Δ>0
2)x2−x−2≠0
3)x1+x2>0
4)x1*x2>0
21 sty 19:44
Bogdan:
x2 − x − 2 = (x − 2)(x + 1), a więc dwa pierwiastki już mamy: x1 = −1, x2 = 2.
Pozostałe dwa pierwiastki zawarte są w trójmianie: x2 + (m − 3)x + 1.
Kiedy trójmian kwadratowy ax2 + bx + c ma dwa różne pierwiastki?
21 sty 20:19
P.: kiedy iloczyn jest mniejszy od zera?
21 sty 20:25
P.: a Δ >0
tak jak napisałam?
21 sty 20:26
Bogdan:
Tak, wystarczy Δ > 0 dla x2 + (m − 3)x + 1.
21 sty 20:31
P.: a czy z suma dwóch pierwiastków cos sie dzieje?
21 sty 20:32