Rozwiąż równanie!!!Metodą przeciwnych współczynników
ZioMEk^^: Witam jestem nowy i zwracam się z prośbą do rozwiązujących o pomoc

5v+4r=4 /*7
7v+5r=6 /*(−5)
21 sty 16:23
ZioMEk^^: wynik to dla v=1 1/3, r= −2/3
21 sty 16:26
ZioMEk^^: Czy pomoże mi ktoś

?
21 sty 16:37
ZioMEk^^: Plisss pomóżcie

21 sty 16:45
21 sty 16:55
ak1: Nie umiesz rozwiązać układu równań metodą podstawiania?
21 sty 18:09
Eta:
tak jak zapisałeś:
5v +4r =4 /*7
7v +5r= 6 /*(−5)
35v +28r= 28
−35v −25r= −30
−−−−−−−−−−−−−−
= 3r= −2 => r= −23
to 5v +4*−23= 4
5v= 83 +123
5v= 203
v = 203*15= 43= 113
odp: v= 113 r= −23
22 sty 03:09