obszary płaski
Wołam o pomoc: Wytłumaczy mi ktoś jak się oblicza pola obszarów płaskich na konkretnym pzykładzie? Bo nie
mogę tego zrozumiec

Bardzo prosze o pomoc oto przykład:
y = x
2 − 5
y = 4x
juz bez rysunku.
20 sty 19:38
jo: Jaki to poziom nauki? Obliczanie obszaru dzięki całkom było?
20 sty 19:51
Wołam o pomoc: studia pierwszy rok. nom dzieki całkom
20 sty 20:41
Wołam o pomoc: Pomoże ktoś ?
20 sty 21:01
jo: Sorki, nie było mnie...
Znajdź punkty przecięcia się tych funkcji.
20 sty 21:19
Wołam o pomoc: spoko. A wiesz w ogóle jak to zrobic? Bo jeżeli tak to weż zrób a ja sobie to zanalizuje, bo ja
z tego nic nie jarze a na rozwiązanym przykładzie załapaie o co chodzi. Grunt zebys napisał co
robisz. Więc jeśli masz chwilke to byłbym bardzo wdzieczny...
20 sty 21:28
jo: Wolałabym abyś zrobił to krok po kroku a ja Ci podpowiem − nie mam teraz możliwości się
rozpisywać...
20 sty 21:32
Wołam o pomoc: kurde niedobrze bo ja mam mnóstwo nauki

nie tylko z matmy i jeszcze pewnie sporo dzisiaj nad
nią posiedze dlatego mi tak bardzo zależy żebyś sam to zrobil.... No ale jeśli nie masz jak to
oczywiście rozumiem
20 sty 21:41
jo: Jestem kobietą

Szybkie rozwiązanie więc coś napiszę...
20 sty 21:48
Wołam o pomoc: Aha no to sorki

No to jeśli coś napiszesz to będę bardzo wdzieczny
20 sty 22:03
jo: Trzeba znaleźć odcięte punktów przecięcia się tych wykresów:
y=x
2−5 ⇒ 4x=x
2−5 ⇒ x
1=−1 x
2=5
y=4x
W tych przedziałach będzie trzeba obliczyć całki.
Aby znaleźć pole obszaru między tymi wykresami trzeba odjąć:
∫
5−1 (4x) dx − ∫
5−1 (x
2−5) dx = 4∫
5−1 (x)dx − ∫
5−1 (x
2)dx + 5∫
5−1 dx =
| | x2 | | x3 | |
= 4[ |
| ]5−1 − [ |
| ]5−1 + 5[x]5−1 = |
| | 2 | | 3 | |
| | 25 | | 1 | | 125 | | −1 | |
= 4[ |
| − |
| ] − [ |
| − |
| ] + 5[5+1] = |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
= 48 − 42 + 30 = 36
20 sty 22:04
Wołam o pomoc: Dziękuję Ci przeogromnie ! zaraz sobie to zanalizuje i zajarzę o co chodzi

Jeszcze raz
wielkie dzięki !
20 sty 22:10
jo: proszę
20 sty 22:13
Wołam o pomoc: Z chęcią bym się jakoś odwdzięczałł takim osobom jak Ty, ale niestety nie ma chyba jak
20 sty 22:15