matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ja policzylam to z reguly dehospitala i wyszlo mi -1. Czy to dobrze?
Marta:
x
3
−6x
2
+11x−6
LIM X→1
x
2
−3x+2
22 sty 16:24
roxi:
rozkładasz licznik i mianownik na czynniki L=x
3
−x
2
−5x
2
+5x+6x−6=x
2
(x−1)−5x(x−1)+6(x−1) =(x−1)(x
2
−5x+6)= (x−1)( x−6)(x+1) M= x
2
−3x +2= ( x−1)(x−2)
(x−1)(x−6)(x+1)
(x−6)(x+1)
to f(x) =
=
(x−1)(x−2)
x−2
limf(x) = ... oblicz x →1
22 sty 16:32
Marta:
dzieki roxi
22 sty 16:46
roxi:
22 sty 16:47