uzasadnij,że liczba zapisana w postaci 8^5 4^8 6*16^4 jest podzielna przez 5(bez
sonia: uzasadnij,że liczba zapisana w postaci 85+48+6*164 jest podzielna przez 5(bez obliczenia tej
liczby)
21 sty 19:57
Wydi: (2
3)
5+(2
2)
8+ 2*3*(2
4)
4
=2
15+2
16+2
17*3
= 2
15(1+2)+2
17*3
=2
15*3+2
17*3
=2
15*3(1+2
2)
=2
15*15 (15 jest podzielne przez 5 wobec czego cała liczba jest podzielna przez
5
21 sty 20:07
Ezop:
85= (23)5= 215
48= (22)8= 216
6*164= 6*(24)4= 6*216
to: 215+216 +6*216= 215*(1+2+6*2)= 15*215
więc podzielna przez 5 bo 15 jest podzielne przez 5
21 sty 20:14