FIGURY PODOBNE
hashiri: Witam,
Zadanie 1:
W trojkacie ostrokatnym DEF poprowadzono wysokosci DM i EN. Wykaz,
ze trojkaty FEN i FDM sa podobne.
Zadanie2:
Oblicz pole trojkata prostokatnego, wiedzac, ze wysokosc poprowadzona z wierzcholka kąta
prostego podzielila przeciwprostokątną na dwa odcinki dlugosci 3 cm i 4 cm.
Bardzo Was prosze o pomoc jak najszybsza. Jutro mam sprawdzian z podobienstwa.
Z gory dziekuje.
21 sty 22:05
21 sty 22:25
Eta:
1)
narysuj ten trójkąt i zauważysz,że:
są podobne z cechy ( k,k,k)
bo mają dwa kąty o tych samych miarach
więc i trzeci kąt w jednym i drugim też ma tę samą miarę .
2)
narysuj ten trójkąt ( bo mi nie bardzo się chce

sorry)
wierzchołek kąta prostego oznacz C
a spodek wysokości D h= ICDI podstawa IABI= 3+4=7
to ΔACD ~ ΔDBC z cechy (k,k,k)
więc:
to h
2 = 3*4 =12 => to h= .......
więc P=
12IABI*h=.....
pozdrawiam
21 sty 22:46
hashiri: dzieki z pomoc
tylko

w 2 zadaniu nie widze tego podobienstwa (k,k,k). Kat prosty jest a dwa pozostale skad
wie ze sa rowne ?
21 sty 23:01
Godzio:

180 = 90 + α + β
oba trójkąty mają te same kąty teraz widac ?
21 sty 23:05
hashiri: WOW, ale genialnie to widze

wielkie dzieki za pomoc
pozdrawiam
21 sty 23:10
hashiri: Mam jeszcze jedno zadanko nieco trudniejsze :
Przyprostokatne trojkata prostokatnego maja dlugosci 8 cm i 15 cm. Boki trojkata sa srednicami
polokregow. Oblicz sume pol polksiezycow i porownaj ja z polem trojkata.
Sa to slynne ksiezyce Hipokratesa− grecki matematyk z V w. p.n.e..

Jak ktos to potrafi to z gory dziekuje za pomoc.
21 sty 23:30
hashiri: juz nie trzeba
Sam zrobilem, myslalem , ze trudniejsze
Pozdrawiam.
21 sty 23:41
22 sty 00:03
Eta:
ładne ?
22 sty 00:04
hashiri: swietnie sam robiles ?
22 sty 00:21
Eta:
... znalazł
am w sieci
22 sty 00:51
hashiri: Eta zrobilbys mi moje zadanko ?
Napiszalem w nowym poscie Prosze
22 sty 01:00