matematykaszkolna.pl
FIGURY PODOBNE hashiri: Witam, Zadanie 1: W trojkacie ostrokatnym DEF poprowadzono wysokosci DM i EN. Wykaz, ze trojkaty FEN i FDM sa podobne. Zadanie2: Oblicz pole trojkata prostokatnego, wiedzac, ze wysokosc poprowadzona z wierzcholka kąta prostego podzielila przeciwprostokątną na dwa odcinki dlugosci 3 cm i 4 cm. Bardzo Was prosze o pomoc jak najszybsza. Jutro mam sprawdzian z podobienstwa. Z gory dziekuje.
21 sty 22:05
hashiri: Bardzo prosze o pomoc!emotka
21 sty 22:25
Eta: 1) narysuj ten trójkąt i zauważysz,że: są podobne z cechy ( k,k,k) bo mają dwa kąty o tych samych miarach więc i trzeci kąt w jednym i drugim też ma tę samą miarę . 2) narysuj ten trójkąt ( bo mi nie bardzo się chce emotka sorry) wierzchołek kąta prostego oznacz C a spodek wysokości D h= ICDI podstawa IABI= 3+4=7 to ΔACD ~ ΔDBC z cechy (k,k,k) więc:
 4 h 

=

Ih 3 
to h2 = 3*4 =12 => to h= ....... więc P= 12IABI*h=..... pozdrawiamemotka
21 sty 22:46
hashiri: dzieki z pomoc tylko emotka w 2 zadaniu nie widze tego podobienstwa (k,k,k). Kat prosty jest a dwa pozostale skad wie ze sa rowne ?
21 sty 23:01
Godzio: rysunek 180 = 90 + α + β oba trójkąty mają te same kąty teraz widac ?
21 sty 23:05
hashiri: WOW, ale genialnie to widze emotka wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam
21 sty 23:10
hashiri: Mam jeszcze jedno zadanko nieco trudniejsze : Przyprostokatne trojkata prostokatnego maja dlugosci 8 cm i 15 cm. Boki trojkata sa srednicami polokregow. Oblicz sume pol polksiezycow i porownaj ja z polem trojkata. Sa to slynne ksiezyce Hipokratesa− grecki matematyk z V w. p.n.e.. emotka Jak ktos to potrafi to z gory dziekuje za pomoc.
21 sty 23:30
hashiri: juz nie trzeba Sam zrobilem, myslalem , ze trudniejsze Pozdrawiam.
21 sty 23:41
22 sty 00:03
Eta: ładne ? emotka
22 sty 00:04
hashiri: swietnie sam robiles ?
22 sty 00:21
Eta: ... znalazłam w sieci emotka
22 sty 00:51
hashiri: Eta zrobilbys mi moje zadanko ? Napiszalem w nowym poscie Prosze emotka
22 sty 01:00