matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
procenty
nieuczony:
ksiazka kosztowała 49.90 zł. teraz kosztuje 38.69. o ile % obnizono cene?
21 sty 19:30
Wojtek:
49,90
38,69
=
100
x
x =
38,69x100
49,90
x=77,53% (w przybliżeniu) 100% − 77,53% = 22,47% Odp. Obniżono cenę o 22,47%
21 sty 19:38