wykładnicza
Mariusz: prosze o pilne wyjaśnienie− teoria. Jutro mam sprawdzian

mam pytanie teoretyczne
mam zadania z parametrem i jakie są zależności jeśli mam
a) równanie ma dwa różne rozwiazania
b) równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych
c) równanie ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty
d) równanie ma jedno rozwiazanie
Bardzo prosże o pomoc
21 sty 23:19
rogal: a) dotyczy twierdzenia wieta
b ,c d) zależy czy to równanie kwadratowe czy liniowe
21 sty 23:22
Bogdan:
Na tak sformułowane pytania nie można odpowiedzieć. Sprecyzuj w każdym przypadku,
o jakie równania chodzi.
21 sty 23:22
Mariusz: np. wyznacz wszystkie wartości parametru m dal których równanie nie ma pierwiastków
rzeczywistych
21 sty 23:23
Mariusz: czyli Δ<0
21 sty 23:24
rogal: w kwadratowych tak
21 sty 23:26
Mariusz: wyznacz wszystkie wartości parametru m dal których równanie 32x−2(m−1)*3x+m+5=0 matylko
jeden pierwiastek rzeczywisty
21 sty 23:27
Mariusz: chodzi mi tylko o założenia
21 sty 23:27
Mariusz: ?
21 sty 23:34
kaz: 3x=t>0
t2−2(m−1)*t+m+5=0
Δ=0
21 sty 23:39
Mariusz: no właśnie. Ale gdy rbiliśmy to zad na lekcji to Pani napisała jeszcze dodatkowo
Δ>0
t1*t2<0 t1 i t2 to pierwiastki
21 sty 23:42
xyz: A więc co do teori to posiadam pewną wiedze , a więc:
a)dwa różne rozwiązania:
Δ>0
b)nie ma pierwiastków:
Δ<0
c)równanie ma jeden pierwiastek:
Δ=0
d)równanie ma dwa pierwiastki dodatnie:
Δ≥0 i x
1+x
2>0 i x
1*x
2>0
e)równanie ma dwa pierwiastki ujemne:
Δ≥0 i x
1+x
2<0 i x
1*x
2>0
f)równanie ma dwa pierwiastki różnych znaków:
Δ>0 i x
1*x
2<0
Oczywiście to wszystko co napisałem to są zał. i dotyczą funkcji kwadratowej.To co wiedziałem
to napisałem
22 sty 00:11
Mariusz: wielkie dzięki

a może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?
22 sty 00:16