zadanko
Lola: Dane są dwie proste
k: 3x + 8
i punkt S (1.5)
Znajdz wzor prostej m która przechodzi przez punkt S i przecina sie z prostymi l i k w takich
punktach C i D ze punkt S jest środkiem odcinka CD
prosze o pomoc
Basia:
m: y=ax+b
S∊m
5 = a*1+b
a+b=5
b=5−a
m: y=ax+5−a
szukamy punktów wspólnych k,m
y=3x+8
y=ax+5−a
ax+5−a=3x+8
(a−3)x=3+a
jeżeli.
a=3
0=6
sprzeczność
czyli
a≠3
szukamy punktów wspólnych l,m
y=
12x+3
y=ax+5−a
ax+5−a=
12x+3
(a−
12)x=−2+a
jeżeli
a=
12
0=−1,5
sprzeczność
czyli
a≠
12
dokończyć już na pewnom potrafisz