Dowódy
Diunaj: Dowody, dowody, dowody...
Witam.
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś pokazał mi, w jaki sposób rozwiązywać takie typy zadań:
1. Wykaż, że jeżeli a ∊ C, to a3 − a jest podzielne przez 6
2. Wyznacz pary wszystkich licz całkowitych x i y, spełniających równanie:
a) x2 − y2 = 1
b) xy − y + x + 1 = 0
e) yx = x + y
3. Wykaż, że dla dowolnych a,b,c ∊ R zachodzą nierówności:
a) a2 + b2 ≥ 2ab
h) a2 + b2 + c2 ≥ ab + ax + bc
Bardzo prosiłbym o jak najprostsze wytłumaczenie zasady stojącej za rozwiązywaniem tego typu
zadań. Pozdrawiam
27 sty 14:38
tom: 1. a3−1= a(a2−1)=a(a+1)(a−1) jest to iloczyn 3 kolejnych liczb, więc na pewno jedna jest
podzielna przez 3 i co najmniej jedna jest parzysta, więc ich iloczyn jest podzielny przez 6
27 sty 15:28
Diunaj: Dzięki za rozwiązanie. Podbijam, bo jeszcze kilka zadań jest nierozwiązanych.
27 sty 18:49
Mickej:
2.
a) Jest to równanie okręgu o promieniu 1 poczytaj sobie o funkcji Cyklometrycznych co nieco a
co do rozwiązania to środek okręgu S(0,0) promień r=1 więc liczby całkowite spełniające
równanie tokolejno
x=−1 y=0
x=1 y=0
x=0 y=1
x=0 y=−1
b)uprośćmy jakoś wyrażenie
y(x−1)=−x−1
| | 2 | |
y=1− |
| teraz zadaj sobie pytanie jakie musi być x żeby y był liczbą całkowitą |
| | x−1 | |
c)taki sam schemat jak w b
3.
a) wzor skróconego mnożenia
a
2−2ab+b
2≥0
(a−b)
2≥0 to chyba jest jasne już
h) na pewno nie jest tam ax tylko ac i to robimy podobnie do przykładu a
27 sty 19:01
puk: Dzięki serdeczne
27 sty 20:10