matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy !!
Mystery :
Piłka odbijająca się od ziemi osiąga za każdym razem wysokość wynoszącą 3/4 poprzedniej za trzecim razem osiągnęła wysokość 54m Na jaką wysokość odbiła się piłka za pierwszym razem?
27 sty 17:41
Godzio:
1) x
3
2)
x
4
3
3
3)
*
x = 54 m
4
4
3
3
*
x = 54
4
4
54*16
x=
= 96 m
9
27 sty 17:44