rozkładanie wielomianów
Beata: rozłożyć wielomiany na czynniki pierwsze:
W(x)=8x3−12x2+6x−1
oraz:
W(x)=8x3+36x2+54x+27
27 sty 17:11
Godzio: 1)
W(x) = 8x3 − 1 − 6x(2x−1) = (2x−1)(4x2+2x+1) − 6x(2x−1) = (2x−1)(4x2−4x+1) =
(2x−1)(2x−1)(2x−1)
27 sty 17:18
Godzio:
8x
3 + 27 = (2x+3)(4x
2−6x + 9)
36x
2 + 54x = 18x(2x+3)
dalej powinno pójść łatwo
27 sty 17:20
Eta:
wykorzystując wzory:
1) (a−b)3= a3 −3a2b+3ab2 −b3 a= 2x b= 1
W(x) = ( 2x−1)3= ( 2x−1)(2x−1)(2x−1)
2) podobnie:
(a+b)3 = a3 +3a2b +3ab2 +b3 a= 2x b= 3
W(x) = ( 2x+3)3= (2x+3)(2x+3)(2x+3)
27 sty 17:22
Beata: dziekuje bardzo
27 sty 17:25