l.zespolone
student: Proszę kogoś o wytłumaczenie
Liczby zespolone
Przedstaw w postaci trygonometrycznej i wykładniczej
z = −1 −√3
26 sty 21:05
student: Liczby zespolone
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
√−4+4√3i
26 sty 21:08
student: help help
26 sty 21:29
Mateusz: Wiemy że kazda liczba zespolona daje sie przedstawic w postaci z = |z|(cosφ + sinφ) czyli
postacią trygonometryczną liczby zespolonej jezeli z = r(cosφ + isinφ) przy założeniu r≥0 to r
jest wartoscią bezwzględną |z| liczby z liczba φ jest jednym z argumentów liczby z czyli
uscislając jest to przedstawienie punktu płaszczyzny odpowiadającego liczbie zespolonej z we
współrzędnych biegunowych podam przykład
| | π | | π | |
1 + √3i jej postac trygonometryczna to 2( cos |
| + isin |
| )
|
| | 3 | | 3 | |
Postac wykładnicza o wzorze Eulera słyszał

e
iφ = cos φ + isinφ)
z = |z| (cosφ+isinφ) = |z| e
iφ
26 sty 21:46
student: A mógłbyś zrobić choć jedno zadanie?
26 sty 22:05
Mateusz: Musisz się tego sam nauczyć niestety skoro jestes studentem troche popracuj tez sam na studiach
zostają nie najmądrzejsi ale najwytrwalsi to nie jest trudne np mamy taką liczbę w postaci
algebraicznej z = 1+ i i chcemy wyznaczyc jej postac trygonometryczną z = r cosφ + i r sinφ to
| | 1 | |
najpierw obliczamy jej moduł |z| = √a2 + b2 |z| = √2 wtedy cosα = |
| i sinα = |
| | √2 | |
| | 1 | | π | |
|
| czyli takie warunki w przedziale <−π,π) spełnia tylko kąt |
| i stąd postac |
| | √2 | | 4 | |
| | π | | π | |
trygonometryczna liczby zespolonej z = 1+ i jest równa z = √2(cos |
| + i sin |
| ) i |
| | 4 | | 4 | |
co trudne
27 sty 11:57
jaa: skąd wiadomo, że spełnia tylko kąt π4 ?
14 paź 21:31
Mila:

Dla
jaa − podaję interpretację geometryczną liczby
z=1+i
φ=45
0
15 paź 00:35
Mila: Do Studenta, poszukaj przykładów na forum, jest dużo zrobionych zadań.
15 paź 00:36