funkcja analityczna.
Anka.: Punkty A(2, 2) i B(4, −1) są dwoma kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
Pomocy, nic kompletnie nie kumam.
25 sty 23:02
Julek:
zauważ, że są to kolejne wierzchołki kwadratu, więc tworzą jeden bok, którego długość obliczysz
ze wzroku
|AB| =
√(x1−x2)2 + (y1 − y2)2
długość wynosi
√13
teraz chcąc znaleźć trzeci wierzchołek, np. D musisz postawić dwa warunki :
− odległość od punktu A do D jest równa
√13
− odległość od punktu B do D jest równa tyle co przekątna kwadratu (d= a
√2), więc
√26
|AD| =
√13
|BD| =
√26
masz układ z dwiema niewiadomymi :
√13 =
√(2−x)2 + (2−y)2
√26 =
√(4−x)2 + (1+y)2
z wierzchołkiem C postępujesz analogicznie

Pozdrawiam
26 sty 00:21
Eta:

Podam inne rozwiązanie ( wykorzystując własności wektorów)
→
ja nie piszę strzałek nad AB ( ale należy je pisać)
wektory AB i BC oraz AD i AC są prostopadłe ( i mają równe długości)
więc ich iloczyn skalarny = 0
AB=[ 2,−3] CB=[ 4−x
C , −1−y
C] to CB= [ −3,−2] lub BC= [3,2]
to: 4−x
C = −3 i −1−y
C= −2
lub 4−x
C= 3 i −1−y
C= 2
x
C= 7 i y
C= 1 =>
C1( 7,1)
lub x
C = 1 i y
C= −3 =>
C2( 1, −3)
podobnie
DC= [ x
D−2, y
D−2] i AB= [ 2, −3]
to: CD=[ −3,−2] lub CD= [ 3,2]
x
D−2= −3 i y
D−2= −2
lub x
D−2= 3 i y
D −2= 2
x
D= −1 i y
D= 0 =>
D1( −1,0)
lub x
D= 5 i y
D= 4 =>
D2( 5, 4)
tak więc są dwa takie kwadraty spełniające warunki zadania .
26 sty 01:48
Anka.: dziękuje wam za pomoc !
26 sty 16:36
ithem: czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego 4−xC = −3 w zapisie
AB=[ 2,−3] CB=[ 4−xC , −1−yC]
4−xC = −3 i −1−yC= −2
lub 4−xC= 3 i −1−yC= 2
8 sty 18:15
ithem: dlatego że w iloczynie skalarnym można zamieniać miejscami czy jak?
8 sty 18:17
ithem: poza tym istnieje jakiś błąd w obliczeniach
C=(8,1) i C'=(0,−3)
8 sty 18:19
hhh: ≥∞∞
27 mar 16:50
hqfgqg: Julek,jakim cudem ci wyszlo " √13 " .... gdy z równania wychodzi pierwiastek z 15
15 cze 17:53
Eta:
A no "takim cudem"

→
A(2,2) , B(4,−1) AB=[2, −3] to |AB|=
√4+9=
√13
15 cze 18:24
tyu: cześć, czy ktoś mógłby tutaj pomóc w obliczeniach? Julek i Eta przyjęli,
że A(2, 2) i B(4, −1) − tak jak podane w poście, a w zadaniu w zbiorze zadań są współrzędne
A(2, 3) i B(4, −1)
Ja przyjąłem, że A(2, 3) i B(4, −1), więc
IABI= 2√5 zatem IBDI= 2√10
zatem powstaje układ równań
IADI 2√5 = √ (x−2)2 + (3−y)2
IBDI 2√10 = √ (x−4)2 + (y+1)2
odjąłem to stornami i wychodzi mi x=2y−4 i dalej co mam z tym zrobić.
Co do rozwiązania Ety, to nie wiem skąd się wzięło
"CB= [ −3,−2] lub BC= [3,2]" − czy to jest ustalone na podstawie rysunku, czy z obliczeń.
Bo jeśli z rysunku, to rozumiem, ale jeśli z obliczeń algebraicznych, to jak to obliczyć, bo
nie wiem tego.
23 mar 09:38
tyu: czy ktoś pomoże ?
23 mar 10:41
zaqwsx: Eta podała dobry sposób itp wszystko dobrze ale wzieła wektor AB i napisała [2,−3] a w
rzeczywistości jest to wektor AB[2,−4] mała pomyłka a tak dużo zmienia. dlatego w książce są
inne odpowiedzi niż tutaj, wszystko inne okej.
18 lut 20:04
b.: cóż to za forumowa archeologia

wątek odkopany po prawie 5 latach
18 lut 20:20
zaqwsx: wracajac do tego to Anka popełniła bład bo w punkcie A napisała (2,2) nie 2,3
18 lut 21:15
zaqwsx: i tak chciałem objaśnić dla potomnych
18 lut 21:16