ROWNANIA WIELOMIANOWE
hashiri: Witam,
mam problem z nastepujacym zadankiem:
ZAD. Objetosc prostopadloscianu o krawedziach:
x metrow, (x+1) metrow, (4x−3) metrow jest rowna 0,75 metrow
3.
Ktora sciana prostopadloscianu ma najmniejsze pole powierzchni oraz ile wynosi to pole ?
Bardzo prosze o jak najszybsza

odpowiedz.
Z gory dziekuje.
26 sty 23:26
26 sty 23:38
Eta:
26 sty 23:57
Eta:
V= x( x+1)(4x−3) , założenie x>0 i x >
34
po wymnożeniu lewej strony otrzymasz:
4x
3 +x
2 −3x −
34=0 /*4
16x
3 +4x
2 −12x −3=0 => 4x
2( 4x+1) −3( 4x+1)=0
( 4x +1)( 4x
2 −3)=0
4x +1=0 v 4x
2−3=0
x = −
14 −−− sprzeczność z założ.
t0 x
2=
34
| | √3 | | √3 | |
x = |
| v x= − |
| −− sprzeczność
|
| | 2 | | 2 | |
to wymiary prostopadłościanu są:
dokończ teraz ....... policz pole ścian , i podaj odp.
27 sty 00:06
hashiri: dzieki wielkie

wychodzi mi, ze najmniejsza sciana ma okolo 0.4m
2
pozdrawiam
27 sty 00:16
Eta:

w odp; podaj ,która to ściana ( x na 4x −3 )
27 sty 00:21