II gimnazjum
wer: Eto, Basiu, Timie, Bogdanie, jesteście?
Do podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego doklejono drugi tak sam, otrzymując
graniastosłup o polu powierzchni większym o 216 cm2 i sumie długości wszystkich krawędzi
większej o 36 cm. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
26 sty 18:17
Eta:
wysokość z doklejonym jest 2H
gdzie H −−− wysokość tego pierwszego( bez doklejania)
Pc( pierwszego)= 2a2+4aH
PC( z doklejonym) = 2a2 + 4a*2H= 2a2 +8aH
zatem :
2a2 +8aH= 2a2 +4aH +216 => 4aH= 216 => a*H= 54
suma dł. krawędzi tego pierwszego: 8a +4H
z doklejonym : 8a + 4*2H = 8a +8H
podobnie: 8a +8H = 8a +4H+36 => 4H= 36 => H= 9 cm
to a*H= 54 ...... dokończ
26 sty 18:30
wer: Dziękuję bardzo!

Dokończę sobie
26 sty 18:38
Eta:
26 sty 18:49