Zadanie z chemii:D
Maja: Witam, mam problem z nastepujacym zadaniem odnosnie obliczenia ph.
Do 20 cm
3 roztworu kwasu mrowkowego HCOOH o ph=2,20 dodano 30 cm
3 roztworu kwasu mrowkowego o
ph=2,50.Oblicz ph otrzymanego roztworu.Ph ma byc rowne 2,32, przy czym mi caly czas wychodzi
2,19.
Najpierw obliczylam stezenie jonow oksoniowych pierwszego roztworu=6,3*10
−3
Nastepnie drugiego:
[H30+]=3,1*10
−3
Ka=1,8*10
−4
CH3C00H+H20=CH3COO−+H30+
Obliczylam stezenie kwasu I przed zmieszaniem z zaleznosci:
c1=[h30+]
2+Ka[h30+]/Ka= 0,226
c2=0,223
nastepnie policzylam liczbe moli kwasu 1
n=0,00452 mola
Nastepnie policzylam liczbe moli kwasu 2
n=0,00695 mola
stezenie kwasu I po zmieszaniu c=0,0904
stezenie kwasu II po zmieszaniu c=0,1398
Nastepnie wzor na stezenie jonow oksoniowych:
[h30+]=sqrt {Ka*c1+Ka*c2}=0,0063 mol/dm3
no i nastepnie policzylam ph
ph=−log[h30+]=2,20
Gdzie jest blad w moim rozumowaniu?
Dziekuje z gory za odpowiedz