ile zarabia szef komina
maruda: w firmie komin pracuje łącznie z szefem 25 osób. Srednia płaca wynosi niedawna 1500zł,ale
ostatnio wszyscy oprócz szefa dostali 10% podwyżki i średnia ta wzrosła do 16oozł.ile zarabia
szef komina
26 sty 22:31
Basia:
| x1+x2+....+x24+x25 | |
| =1500 |
| 25 | |
| 1,1x1+1,1x2+....+1,1x24+x25 | |
| =1600 |
| 25 | |
x
1+x
2+...+x
24+x
25 = 25*1500
1,1(x
1+x
2+...+x
24)+x
25 = 25*1600
x
1+x
2+...+x
24 = 25*1500−x
25
1,1*(25*1500−x
25)+x
25 = 25*1600
25*1650 − 1,1x
25+x
25 = 25*1600
25*(1650−1600) = 0,1*x
25
25*50 = 0,1*x
25
x
25 = 25*50*10
x
25 = 12500
27 sty 05:26