proszę o pomoc
magda: Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od końców ramienia
nieprostopadłego do podstaw wynoszą: 3cm i 4cm. Oblicz pole trapezu.
27 sty 14:11
tom:
ΔBCS jest prostokątny (bo 2α+2β=180, więc α+β=90), z tw. Pitagorasa 3
2+4
2=c
2⇒c=5
| r | | 4 | | 12 | |
z podobieństwa ΔCSK i ΔBCS |
| = |
| r= |
| |
| 3 | | 5 | | 5 | |
| 24 | | 24 | | 49 | |
h=2r= |
| oraz a+b=h+c= |
| +5= |
| (warunek wpisania okręgu w czworokąt) |
| 5 | | 5 | | 5 | |
| 1 | | 12 | | 49 | |
Pole P= |
| h(a+b)= |
| * |
| =23,52 cm2 |
| 2 | | 5 | | 5 | |
27 sty 18:17