liczby wymierne
kuba: Czy liczba √4 +√7 − √4 − √7 − √2 jest liczbą wymierną? Odpowiedź uzasadnij.
27 sty 14:02
AS:
Oznaczmy
x = √4 + √7 − √4 − √7
Podnoszę stronami do kwadratu
x2 = 4 + √7 − 2*√(4 + √7)*(4 − √7) + 4 − √7
x2 = 4 + √7 − 2*√16 − 7 + 4 − √7
x2 = 8 − 2*3
x2 = 2
x = √2
W = x − √2 = √2 − √2 = 0
Jest liczbą wymierną.
27 sty 17:14
R.W.16l\Geg: To się nie tak robi

przeprowadzić dowód nie wprost, zakładając, że jest liczbą NW...
przynajmniej tak się robiło z udowodnienie, że
√3, lub
√5 jest liczbą NW − tutaj zakładało
się, że jest wymierną, czyli że da się ją przedstawić jako ułamek
27 sty 17:20
Bogdan:
Zauważmy, że:
| | √14 | | √2 | | √14 | | √2 | |
4+√7 = ( |
| + |
| )2 = a2 oraz 4−√7 = ( |
| − |
| )2 = b2. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
√ 4 + √7 −
√ 4 − √7 −
√2 =
√ a2 −
√ b2 −
√2 =
| | √14 | | √2 | | √14 | | √2 | |
= |a| − |b| − √2 = | |
| + |
| | − | |
| − |
| | − √2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √14 | | √2 | | √14 | | √2 | |
= |
| + |
| − |
| + |
| − √2 = √2 − √2 = 0 ∊ W |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
27 sty 20:32