Julek:
Sprecyzuj treść zadania. Zrozumiałem, że chcesz to narysować...
Jak możesz zauważyć występuje tu tylko jedno przekształcenie dla funkcji
| | x−1 | |
y= |
| i jest to symetria częściowa względem osi OY.
|
| | x+1 | |
więc w pierwszym etapie :
| | (x+1)−2 | | −2 | |
y= |
| = |
| + 1, gdzie x∊R−{−1}
|
| | x+1 | | x+1 | |
Co narysować:
Przesuwasz o wektor : v= [−1;1]
Symetria częściowa względem osi OY
Otrzymasz wykres danej funkcji :
Jeśli nadal masz jakieś wątpliwości, bądź czegoś nie rozumiesz to pisz