funkcja analityczna
Anka.: Punkty A(1,7), B(−5,1), C(7, −5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Oblicz odległość między
środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie a środkiem ciężkości tego trójąta.
Proszę o rozwiązanie, bo leże z tego działu, a potrzebuje tego na jutro
ula: środkowe Δprzecinają się w środku ciężkości (na rysunku punkt O)
| | yA+yB+yC | |
O=(U{xA+xB+xC}{3; |
| )
|
| | 3 | |
O=(0;3)
żeby wyliczyć punkt S (przecięcie się symetralnych boków Δ) trzeba ustalić
proste SD i SE (są prostopadłe do BA i AC)
obliczmy najpierw punkt D − jest to środek odcinka BA
| | xB+xA | | yB+yA | |
czyli D=( |
| ; |
| )
|
| | 2 | | 2 | |
D=(−2,4)
punkt E
E=(4;1)
współczynnik kierunkowy prostej BA
współczynnik prostej DS prostopadłej do BA
a2=−
1a1=−1
prosta DS y=ax+b
przechodzi przez D 4=−1*(−2)+b → b=2
y=−x+2
na tej samej zasadzie oblicz prostą SE
| | yC−yA | |
współczynnik kierunkowy pr AC a3= |
| =−4
|
| | xC−xA | |
współ pr SE a4=
−1a3=
14
prosta SE y=
14x+b
przechodzi przez punkt E(4,1) 1=
14*4+b →b=0
y=
14x
punkt S to { y=−x+2
{y=
14 x=
74
odległość punktu S od punktu O
to wzór
d=
√(xS−xO)2+(yS−yO)2 podstaw